- De Chinese fast fashion-gigant Shein bereidt zich voor op een beursgang later dit jaar.
- Shein kreeg bij eerdere financieringsrondes een waardering van 100 miljard dollar en maakt volop gebruik van AI en andere moderne technologieën.
- Op weg naar de beursgang moeten nog de nodige juridische en zakelijke hindernissen genomen worden.
- Lees ook: Het Chinese Shein is de meest bezochte modewebsite ter wereld – dit is het geheim achter dat succes
De Chinese fast fashion-gigant Shein bereidt zich voor op een beursgang. Daarbij moeten nog wel diverse hordes genomen worden.
Het wereldwijd actieve Shein ligt regelmatig onder vuur. Het modebedrijf werd tijdens eerdere financieringsrondes gewaardeerd op 100 miljard dollar.
Shein-oprichter Sky Xu, ook bekend als Yangtian Xu of onder zijn Engelse naam Chris, begon zijn bedrijf in 2008 in China als ZZKKO, een website die trouwjurken verkocht. Het merk heeft nu klanten in meer dan 150 landen en verkoopt kleding, schoenen en sieraden en speelt altijd snel in op de laatste trends.
Volgens persbureau Reuters boekte Shein in 2023 een omzet van omgerekend bijna 28 miljard euro. De CEO van Authentic Brands Group, een partner van Shein, claimt dat de omzet nog veel hoger was.
Het bedrijf heeft tegenwoordig zijn hoofdkantoor in Singapore en heeft volgens dealplatform PitchBook in totaal zo'n 3,4 miljard euro aan investeringen opgehaald van onder meer een grote spelers als HongShan, het voormalige Sequoia China.
De hoogste waardering van Shein tijdens een financieringsronde was volgens The Wall Street Journal zo'n 100 miljard dollar (92 miljard euro). Maar bij de laatste investeringsronde in mei 2023 lag de waardering een derde lager, op 66 miljard dollar (61 miljard euro).
Ondanks de populariteit van het platform bij consumenten ligt Shein regelmatig onder vuur van activisten. De kritiek richt zich met name op slechte arbeidsomstandigheden van werknemers, het 'stelen' van designs van andere ontwerpers, het verkopen van kleding die gevaarlijke chemicaliën bevat en het niet-duurzame businessmodel van wegwerpkleding, dat bijdraagt aan de klimaatcrisis.
Voor beursgenoteerde bedrijven gelden veel strengere regels voor financiële rapportages en het afleggen van verantwoording dan voor niet-beursgenoteerde bedrijven. Voorafgaand aan de beursgang zal Shein, dat gewend is de kaarten tegen de borst te houden, veel meer openheid moeten geven.
Maar ondanks de controverses en de zware concurrentie op de modemarkt, willen beleggers graag instappen in een bedrijf met nog altijd veel groeipotentie, zegt een analist tegen Business Insider.
Shein: in hoog tempo op weg naar de beurs
Er zijn nog weinig concrete details bekend over de beursgang van Shein.
Vorig jaar november berichtte CNBC dat Shein een beursnotering in de Verenigde Staten wil aanvragen, maar afgelopen februari meldde Bloomberg dat het Londen, Hongkong of Singapore zou kunnen worden. Amerikaanse politici hebben namelijk hun zorgen uitgesproken over het gebrek aan transparantie van Shein over de activiteiten in China.
Shein zou zijn hoofdkwartier naar de VS kunnen verplaatsen om die zorgen proberen weg te nemen, maar de Amerikaanse overheid beschouwt andere bedrijven die dat hebben gedaan nog altijd als Chinese bedrijven, zegt analist David Swartz van Morningstar tegen Business Insider.
Het bedrijf wordt in aanloop naar de beursgang gewaardeerd op zo'n 90 miljard dollar, schreef Bloomberg vorig jaar. Volgens Swartz willen beleggers graag investeren in het jonge bedrijf dat "extreem snel groeit."
Beleggers zullen pas later in de aanloop naar de beursgang meer te weten komen over de harde cijfers van Shein. Maar volgens de tot nu toe onbevestigde cijfers is de geschatte waarde van 90 miljard dollar drie keer zo hoog als de omzet van 30 miljard dollar vorig jaar.
"Dat is onder de meeste omstandigheden heel hoog voor een modebedrijf, maar eerder hebben we Lululemon al zien handelen tegen zes keer de omzet. Dus dat laat zien dat het mogelijk is", zegt Swartz.
Shein drijft op niet-duurzame wegwerpcultuur
Shein ligt regelmatig onder vuur vanwege de negatieve impact die het bedrijf zou hebben op het milieu.
Volgens een rapport van Zurich Insurance Group is de mode-industrie verantwoordelijk voor meer dan 10 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Uit Brits onderzoek blijkt dat inwoners van het Verenigd Koninkrijk meer dan 70 kledingstukken per jaar weggooien.
De kritiek op Shein komt onder meer voort uit de gemiddelde prijs van omgerekend nog geen 13 euro per item, waardoor de wegwerpcultuur wordt aangemoedigd. Het bedrijf produceert meer dan 10.000 nieuwe items per dag en slechts 6 procent daarvan blijft langer dan 90 dagen in het magazijn liggen, schreef The Guardian in 2022.
De opkomst van de hashtag #SheinHauls en de "bracketing"-trend heeft de schijnwerpers gezet op wat er gebeurt als klanten items terugsturen. Heel veel teruggestuurde fast fashion komt terecht op de vuilnisbelt.

In 2022 zei Shein 14 miljoen euro te hebben vrijgemaakt voor verbeteringen op het gebied van duurzaamheid en een verantwoordelijke bedrijfsvoering bij 300 samenwerkingspartners. Een jaar eerder was al een hoofd ESG (Environmental, Social en Governance) aangesteld, zo blijkt uit documenten die Business Insider heeft opgevraagd.
De concurrentie van Shein zit niet stil
Nu Shein zich opmaakt voor een beursgang, zullen beleggers ook kijken naar de groei van grote rivaal Temu. Volgens persbureau Bloomberg lagen de bestedingen op Temu, dat in Dublin is gevestigd, in juni 2023 hoger dan de bestedingen op Shein.
Temu heeft een ander verdienmodel en heeft een breder assortiment als schakel tussen Chinese producenten en klanten wereldwijd. Shein is directer betrokken bij de productie en concentreert zich vooral op kleding. De populariteit van Temu kan de waardering van Shein beïnvloeden, zegt analist Swartz.
Als Shein een beursnotering in de VS wil, dan spelen ook geopolitieke spanningen een rol. The Wall Street Journal meldde in januari dat de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC nog niet had gereageerd op de aanvraag voor een beursnotering van Shein. Volgens de krant is de SEC terughoudend met de behandeling van een politiek beladen zaak.
Eerder deze maand schreef zakenkrant Financial Times dat Shein de aandacht heeft verlegd naar de London Stock Exchange als alternatief voor een beursgang.